Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Онлайн-тренінг «Опіка над дитиною під час війни»

Онлайн-тренінг «Опіка над дитиною під час війни»

30 травня 2022, до Дня захисту дітей, #Сирітствуні #ФондРінатаАхметова провів тренінг для тих, хто взяв дитину під час війни, або бажає взяти найближчим часом. Тренерами були – Олена Ємченко (клінічний психолог) та Людмила Ібрагімова (сімейний психолог).


Теми тренінгу «Опіка над дитиною під час війни: виявляємо складнощі та вчимося їх долати»:

- як прийняти дитину у свою родину та серце; 

- як трансформувати тимчасове почуття жалю до дитини у свідоме батьківство;

- як налагодити стосунки нової дитини з вашим оточенням; 

- як виявляти травму та стресовий розлад.


Чому саме темі опікунства присвячено тренінг, розповіла модераторка заходу, фахівчиня Фонду Ріната Ахметова Аліна Клімчик:

 «Наразі питання всиновлення в Україні тимчасово призупинене або здійснюється в обмежених умовах, натомість гостро постало питання призначення опіки над дітьми, які втратили своїх батьків під час війни. Опікунами стають родичі чи близькі знайомі батьків таких дітей, які самі не були морально та фізично готовими прийняти нового члена родини. Зважаючи на нові виклики, які постали перед українськими сім’ями в часи війни, програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» запускає серію безоплатних онлайн-тренінгів для опікунів, усиновлювачів, прийомних батьків та батьків ДБСТ. Фонд Ріната Ахметова залучив найкращих фахівців-практиків для того, щоб допомогти розібратися із складними питаннями, пов’язаними з прийняттям та адаптацією дитини в родині».

Як пройшов тренінг,  розповіла тренерка-психологиня з травми війни Олена Ємченко:

«Тема, якої ми торкнулися, болюча майже для кожного українця, бо мова йде не тільки про опіку, але й про стан війни, який змінив кожного з нас. Ще у 2014 році я змушена була залишити рідний дім та разом з двома дітьми переїхати з рідного Донецька до Запоріжжя, починати нове життя з нуля, пройти навчання з травми війни, яке тоді організовував Фонд Ріната Ахметова. Тому для мене – це  дуже гостра тема й  особистий виклик. Зрозуміло, що за дві години ми лише почали говорити на цю складну і непросту тему, але це тільки перший тренінг. Фонд планує проводити подібні заходи щомісяця влітку, тому з радістю чекатимемо усіх бажаючих наступного разу». 

Про теми онлайн-тренінгу та власні переживання розповіла сімейна психологиня Людмила Ібрагімова:

«Як прийняти дитину в свою родину та серце? Як трансформувати тимчасове почуття жалю до дитини у свідоме батьківство? Як налагодити стосунки нової дитини з вашим оточенням, виявляти травму та стресовий розлад? Цих дуже складних тем  ми з колегою торкнулися, але запитань ще залишилося багато! Бо взяти дитину під час війни – тема дуже непроста. Радію, що  Фонд Ріната Ахметова  долучив мене до участі в такому тренінгу. Вважаю, що прихистити дитину – це життєвий подвиг, на який наважуються сміливі та відповідальні люди. І бути разом з такими людьми, допомагати їм – це радість та цікавий досвід для мене і як для психологині, і взагалі  як для людини, яка націлена допомагати Україні долати  страшні виклики війни».