Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Гостра реакція на стрес: що з цим робити?

Гостра реакція на стрес: що з цим робити?

Будь-які зовнішні подразники можуть викликати стрес, а в критичних умовах їх поява стає ще частішою. Реакція на стрес завжди різна, тож краще, якщо допомогу надаватиме досвідчений фахівець. Але що робити, якщо поруч такого немає? Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова розповіла про те, як розпізнати проблему та поділилася рекомендаціями про першу допомогу.

Гостра реакція на стрес: що з цим робити?

Що це таке?

Гостра реакція на стрес — це бурхлива реакція організму на будь-які подразники зовні. Стан є відповіддю на стрес – фізичний або психологічний. Патологічні випадки тривають від декількох годин до кількох днів. Тригером розладу на фоні стресу може стати будь-які травматичні емоції, але зазвичай це небезпека або загроза. У кожної людини реакції різні, в такому випадку на розвиток емоційного стану впливає ступінь вразливості людини та її здатність до адаптації. Саме це є поясненням того факту, що патологія вражає не всіх людей, які пережили стрес.

Як проявляється гостра реакція на стрес: симптоми

До основних груп ризику належать люди похилого віку, емоційні особи та ті, хто знаходиться у стані напруженості тривалий час. Гостра стресова реакція може бути викликана будь-яким фактором, але майже в кожному випадку супроводжується сталими симптомами:

  • ступором;

  • безпорадністю;

  • тремтінням тіла;

  • істерією;

  • плачем;

  • збудженням;

  • агресією.

На фізичному рівні люди, які відчувають гостру реакцію на стрес, червоніють, мають підвищену пітливість, пришвидшене серцебиття або тахікардію. Оскільки в потрібний момент лікаря, що надасть допомогу, може не бути, варто скористатися порадами психолога, як зарадити ситуації.Гостра реакція на стрес: що з цим робити?

Стадії гострої реакції на стрес:

  • тривожність;

  • адаптація;

  • виснаження.

У більшості випадків розлад проходить через всі три фази. Відмінність лише у тривалості та інтенсивності кожної з них.

Перша допомога при гострій реакції на стрес

Якщо на ваших очах у людини поруч виникла гостра стресова реакція, діяти необхідно швидко. Якщо залишити постраждалого в існуючому стані, наслідки можуть біти непередбачуваними – від необміркованих дій до спричинення каліцтва оточуючим або особисто собі. Фахівці радять вибирати направлення допомоги в залежності від симптомів, що виникли:

  • плач – з попереднього дозволу взяти за руку, підтримати за плече, повільно погладити;

  • агресія – відвести у найбільш безлюдне та тихе місце, дати змогу щось вдарити або викричатись;

  • ступор – зробити точковий масаж зони над очима, примусове згинання пальців в кулаці, розмовляти про речі, що викликають емоції;

  • розгубленість – зосередити увагу людини на простих та доступних речах, ставити запитання щодо прізвища, адреси проживання, речей навкруги;

  • перезбудження – блокувати активні хаотичні рухи до настання більш спокійної фази.

Варто враховувати, що майже в кожній ситуації людина в стані гострої реакції на стрес несприятлива до заборон. Вживання словоформ з приставкою “не” може викликати прямо протилежну дію. Саме тому психолог Анна Часовникова не рекомендує говорити постраждалому: НЕ плач, НЕ рухайся, НЕ біжи і т.ін. Фізично краще дати змогу реакції вийти через дію, але під контролем.

Гостра реакція на стрес: що з цим робити?

Чи потрібний лікар?

Відповідь однозначна – так! При першій же можливості необхідно звернутися до лікаря. Затягування часу може призвести до переходу реакції в патологічний стан з хронічними наслідками. Гостра реакція на стрес, лікування якої не проведено, погрожує зривом в будь-який момент. Варіант боротьби обирає лікар після проведення огляду та обстеження:

Седативні препарати. Головне завдання цієї групи медикаментів — зупинити розвиток гострого стану і не дозволити перейти стресовому розладу в більш серйозне захворювання. Також седативні засоби знімають нервове напруження.

  • Антидепресанти

Препарати зі зворотним захопленням серотоніну мають м'яку та ефективну дію. Але ліки вказаної групи володіють накопичувальним ефектом, саме тому перший результат буде помітний через 3 - 4 тижні.

  • Нейролептики 

Медикаменти нейролептичної дії зазвичай використовують у виняткових ситуаціях при мінімальному дозуванні. Застосовуються препарати, коли стресовий розлад має негативний вплив на побутову діяльність і нормальний сон, тож вимагається оперативне вирішення проблеми.

  • Вітамінні препарати та мінерали

Призначення відбувається за аналізами обстеження. Для поліпшення стану лікар може виписати вітаміни групи В, фолієву кислоту та/або магній.

  • Протитривожні медикаменти

Анксіолітики допомагають блокувати виникнення тривожного стану та є профілактичним засобом. Зазвичай застосовуються лікарями для пацієнтів із психотипом тривожного типу.

  • Снодійне 

Як додатковий варіант можуть бути призначені для поліпшення та нормалізації сну.

  • Психотерапія

Терапевтична дія спрямована на виявлення причини, що призвела до гострої реакції на стрес. Когнітивно-поведінкова терапія дає можливість пропрацювати причини психологічного розладу та безпосередньо реакцію на стресові події. Гарний результат в деяких випадках дає арт-терапія та гідротерапія.

Гостра реакція на стрес: що з цим робити?

Як попередити рецидив?

Незалежно від проведеного лікування рекомендована подальша самостійна робота для профілактики виникнення подібних реакцій у майбутньому. Лікар порадить, що саме стане найбільш дієвим варіантом. Але у будь-якому випадку відмінні показники дають регулярні медитативні вправи, самоаналіз реакції на оточення, формування звички вирішувати конфлікти одразу після їх появи. Відвідування психолога закріпить медикаментозний етап лікування та допоможе знайти прийнятний спосіб подолати гостру реакцію на стрес надалі. 

Викликати емоційну реакцію у відповідь може навіть звичайна побутова ситуація. Суперечка з керівництвом, моменти виховання дитини, сварка з близькою людиною трапляються майже щоденно. Отож, краще заздалегідь підготуватися, знайшовши індивідуальний рецепт збереження спокою. 


Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова