Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Неконтрольовані напади агресії, або як приборкати внутрішнього дракона?

Неконтрольовані напади агресії, або як приборкати внутрішнього дракона?

Якщо останнім часом ви відчуваєте, що зриваєтеся на оточуючих, або ж у вашому колі є такі люди, ця стаття саме для вас. Хоча в умовах війни поради стануть в нагоді кожному українцю, бо сум та розгубленість доволі часто переростають в агресію. Чи варто з цим боротися та як допомогти собі у складні моменти, розкаже психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова. 

Неконтрольовані напади агресії, або як приборкати внутрішнього дракона?

Агресія — ворога необхідно знати

Так, для того, щоб розробити лінію поведінки, варто познайомитися з проблемою ближче та розібрати її на зрозумілі складові. Отже, що стосується агресії в загальному сенсі, треба розуміти, що:

  1. Агресія – це емоція. 

  2. Контролювати емоцію можна, а от увімкнути або вимкнути лише за бажанням ні.

  3. Важлива не сама емоція, а власна на неї реакція.

Причин, що призводять до появи агресії, безліч. Найбільш розповсюдженими є розпач, втрата віри в завтрашній день, безпорадність, відсутність будь-якої впевненості. Агресія – це вихід назовні тих самих почуттів. Або через фізичну дію або через вербальну. Застосування конкретно сили чи крик спрямовані на необхідність позбавитися від негативної емоційної складової.

Неконтрольовані напади агресії, або як приборкати внутрішнього дракона?

Чи варто з цим боротися?

Боротися, на думку психологині Анни Часовникової, не зовсім правильне формулювання. Адже боротьба є одним з проявів гніву. На думку фахівця, доцільніше прийняти емоцію, погодитися з тим, що вона має право на існування. І обов'язково вжити заходів для її приборкання. Психологічно одразу стає легше, якщо знайдено саму суть проблеми. Впоратися з агресією можна, обирати спосіб необхідно особисто кожному. Деякі варіанти, як подолати агресію:

Відведення уваги

Коли ви відчуваєте, що негативні емоції починають керувати вами і вводити в агресію, оптимальним рішенням буде покинути місце, в якому спровоковано стан. Можна просто пройтися вулицею, парком чи біля водойми. Відмітити погоду, про щось помріяти. Після повернення, скоріш за все, на ситуацію виникне зовсім інша емоція.

Рахунок до 10

Банальний, але досить дієвий спосіб. Як тільки починає “накривати”, починайте відлік. Від 0 до 10 і далі. Вдумливо та зосереджено, це важливо. Можна ускладнити мозкові завдання, згадавши цифри англійською або іншою відомою мовою. Бажано одночасно зосередити увагу на диханні, робити по можливості повільні вдихи та видихи. 

Фізичні дії

Те саме відволікання, але з застосуванням тілесних почуттів. Прикушування губ, сильне стискання долонь або ж постукування по болісним точкам точно допоможе переорієнтувати увагу. Мозок спрямує її на фактор появи неприємних відчуттів.Неконтрольовані напади агресії, або як приборкати внутрішнього дракона?

Метод «дартса»

Підходить для конкретно визначеної причини. Тригером часто виступає людина, висловити якій свої думки неможливо з будь-якої причини. У цьому випадку заралити може фото, прикріплене до стіни, знімок на телефоні чи комп'ютері. Об'єкту прийдеться вислухати все, адже для досягнення ефекту дозвольте собі кричати, тупцювати або лаятися. Будь-яка дія підходить, якщо опісля ви відчуватимете полегшення.

Ефект «спостерігача»

В момент, коли настає відчуття агресії, можна спробувати аналог медитативного стану. За одного разу може не вийти, але постійна практика допоможе не тільки подолати агресію, але й зберігати спокій у будь-якій ситуації. Конкретно образ варто вибрати самому – комусь підходить порівняння себе з непохитною горою, комусь ближче спокійне озеро. І нехай навколо вирують емоції, ви залишаєтеся просто поруч, спостерігаючи за тим, що відбувається.Неконтрольовані напади агресії, або як приборкати внутрішнього дракона?

Переведення на сміх

Агресію викликає конкретна людина? В той самий момент, коли є відчуття, що ось-ось «прорве», уявіть цю саму особу в самій побутовій, але незручній ситуації. Це може бути крісло стоматолога, туалет, та що завгодно! Дайте волю фантазії і дуже швидко агресія зміниться на ледь стримуваний сміх. До речі, пікантності додасть розгубленість тієї самої особи, що спровокувала агресію.

Спортзал

Саме так. Все нове не що інше, ніж давно відоме, але забуте старе. Спорт не тільки допомагає відновити гарний фізичний стан, але й дієвий спосіб приборкати внутрішнього дракона. У цьому випадку вивільнення агресії відбувається через фізичну силу, але без присутності тригера. Емоція, вкладена в удар по спортивному снаряду чи спрямована на підняття ваги на силовому тренажері, буде працювати на вашу користь.Неконтрольовані напади агресії, або як приборкати внутрішнього дракона?

Відпочинок

Причиною появи агресії може бути звичайне виснаження. Недосипання, втома та напруга не проходять просто так. Отже, при кожній нагоді давайте собі відпочинок. Миття посуду, прибирання та інші обов'язки почекають. Повірте, після перерви ви впораєтесь з усім набагато швидше та збережете власні сили.


Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова