Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Неофобія: як подолати невизначеність та знайти внутрішню силу?

Неофобія: як подолати невизначеність та знайти внутрішню силу?

Неофобія — це страх перед змінами, нездатність пристосовуватися до нових обставин, що виникають у сучасному світі. Він може бути настільки сильним, що підпорядковує собі все життя людини, викликаючи постійний тривожно-фобічний розлад. Тривожність може виникати не лише через негативні події, але й через небажання взагалі щось змінювати у своєму житті.

Люди часто не помічають, як неофобія впливає на їх повсякдення, адже вона може проявлятися лише в критичних ситуаціях. Людина, яка відчуває страх майбутнього, може уникати змін в особистому житті, роботі або навіть у дрібницях.

Неофобія: як подолати невизначеність та знайти внутрішню силу?

Ознаки неофобії

Неофобічні розлади зазвичай проявляються перед або під час важливих подій, які здатні змінити звичну течію життя. Для прикладу, холостий чоловік, який довго жив один, може зустріти дівчину, почати з нею стосунки, але не закінчити їх весіллям через страх змін.

Інший приклад — жінка може відмовлятися вагітніти через страх перед проблемами та нестабільністю. Або людина може відмовитися від важливої ділової поїздки або цікавої мандрівки через страх польоту. У повсякденному житті такі люди можуть здаватися спокійними і благополучними, успішно приховуючи свої страхи. 

Типи та особливості прояву неофобії

Виникнення страху змін пов'язане з інстинктом самозбереження, який є у кожного з нас. Страх передає мозку імпульс про можливу небезпеку, і таким чином вберігає від необачних, ризикованих і емоційних вчинків. Тому за відсутності страху людині варто замислитися, адже це ознака збоїв в роботі мозку. Але неофобія — це надмірний страх, через що людина не може жити звичайним життям.

До типів цього розладу належать:

  • ергазіофобію — тривога, що виникає при виконанні якихось активних дій;

  • футурофобію — страх нового, що може статися;

  • харчову неофобію — недовіра до незнайомих продуктів;

  • гнозіофобію — страх до навчання та отримання нових знань;

  • технофобію — острах сучасної техніки та інноваційних технологій.

Іноді неофобію можна спостерігати і в професійній сфері. Наведемо приклад — фахівцю пропонують виконати роботу в новий спосіб чи підвищення і він відмовляється через неконтрольований страх.

Симптоми неофобії можуть бути такими:

  • біль у грудях;

  • холодний піт та тремтіння;

  • тахікардія;

  • блювота та нудота;

  • болі в області живота;

  • задуха, нестача повітря;

  • запаморочення;

  • втрата орієнтації;

  • погіршення пам’яті;

  • ступор, оніміння тіла. 

Схильність до неофобії зростає з віком і найчастіше проявляється у людей середнього та похилого віку. У дітей страх перед невідомим діагностується зрідка.

Неофобія: як подолати невизначеність та знайти внутрішню силу?

Причини неофобії

Причини її виникнення різні. Вони можуть мати коріння у дитинстві, коли, наприклад, малюк пережив розлучення батьків або надмірну опіку з боку мами чи бабусі. Також неофобія може виникати у дорослому віці через попередні невдачі або розчарування.

Будь-яка фобія провокує людину захищатися від небажаних наслідків та зайвих переживань. І страх, заснований на неприязні до змін, часто приводить до прийняття правильних рішень. Він допомагає аналізувати наслідки і розраховувати свої сили.

Як подолати неофобію?

Якщо ви хочете відчувати більшу впевненість у собі та позбавитися від неофобії, ось декілька практичних порад, зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова. Неофобія: як подолати невизначеність та знайти внутрішню силу?

1. Зміцнення внутрішніх переконань

Важливо не зраджувати власним переконанням і не залежати від чужої думки. Не варто довіряти словам тих, хто викликає сумніви. Головне — мати власні погляди та принципи, які допомагають залишатися на правильному шляху навіть у найскладніших ситуаціях.

2. Уникнення негативу

Скоротіть спілкування з сумнівними особами, особливо з тими, хто поширює негатив. Не реагуйте на критику, захищайтеся позитивом: слухайте енергійну музику, дивіться веселі фільми та спілкуйтеся з життєрадісними людьми. Це допоможе підтримувати гарний настрій та знизить рівень тривожності.

3. Вихід із зони комфорту

Нові знайомства та дії, які потребують сміливості, допоможуть підвищити впевненість у собі. Наприклад, спробуйте нові хобі, відвідайте нові місця або залучайтеся до нових проєктів.

4. Нова справа

Щоб подолати неофобію, важливо не лише мати бажання, але й активно діяти: записуйте свої життєві цілі, складайте плани, шукайте інформацію, відвідуйте групи. Початок нового проєкту або хобі може допомогти відволіктися від негативних думок та знайти нові захоплення.

5. Успішність

Успішність є антиподом неофобії. Використовуючи свої знання та досвід інших успішних людей, можна досягти високих результатів і змінити своє життя. Успіх допомагає побачити, що зміни краще невизначеності, бо вони бувають позитивними та приносять нові можливості.Неофобія: як подолати невизначеність та знайти внутрішню силу?

6. Пошук підтримки

Не бійтеся звертатися за допомогою до психологів. Фахівці допоможуть знайти причини страхів та розробити індивідуальну стратегію їх подолання. Крім того, підтримка близьких людей також є важливою у боротьбі з неофобією.

7. Практика релаксації

Різні методи релаксації, такі як медитація, йога або дихальні вправи, допомагають знизити рівень стресу та тривожності. Їхнє регулярне виконання заспокоює розум та покращує загальний емоційний стан.

8. Постійний розвиток

Ставте перед собою нові цілі та завдання, які допоможуть вам розвиватися. Це допомагає уникати застою та страху перед змінами. Отримання нових навичок, читання книг, участь у навчальних курсах — все це сприяє підвищенню впевненості у собі та зменшенню страху перед майбутнім.

Неофобія може суттєво ускладнювати повсякдення, але її можна подолати. Після цього ваше життя стане більш повноцінним та щасливим. Не бійтеся змін — вони приносять нові можливості.

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова