Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?

Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?

Ніхто не буде сперечатися з тим, що сьогодення ніяк не сприяє здоров'ю нервової системи. Стреси та постійна напруженість все частіше приводять нас до фахівців. І подекуди діагнози у медичній картці ставлять в глухий кут. Наприклад, ОКР — що це, наскільки небезпечно та чи лікується взагалі? Розібратися з одним із найпоширеніших в наш час допоможе психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.

Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?

Що таке обсесивно-компульсивний розлад (ОКР)?

ОКР — це розлад, який характеризується повторюваними думками, які змушують людину робити повторювані дії. Характерними властивостями стану є необхідність постійного контролю та намаганням дотримання порядку, що не контролюється. Які має ОКР симптоми?

  • Перфекціонізм;

  • зосередження на дрібних деталях;

  • схильність до контролю;

  • відсутність гнучкості у судженнях.

Для того щоб відчувати контроль, такі особи зосереджуються на звичних правилах, дрібних деталях, знайомих процедурах. Неодноразово перевіряються можливі помилки, звертається виняткова увага на крихітні деталі. Внаслідок такої діяльності відбувається страта основної суті виконуваної дії. 

Люди з ОКР часто залишають найважливіші завдання на кінець роботи, неправильно розподіляючи власний час. Як результат, завершення роботи постійно відкладається і може не статися взагалі. Обсесивно-компульсивний розлад – це серйозна проблема не тільки самої людини, а й тих, хто поряд, на роботі чи у сім'ї. 

Обсесивно-компульсивний розлад: симптоми, які не варто ігнорувати

Першою ознакою появи психологічної проблеми є нав'язливі думки, тобто ті, що повторюються в незалежності від бажання особистості. Напрямок може бути абсолютно будь-яким:

  • агресія – до себе чи оточуючих;

  • панічний страх втратити відчуття контролю;

  • намагання створити навколо ідеальний порядок за симетрією;

  • острах щось забути;

  • паніка перед зараженням інфекцією чи хворобами.

Наведені симптоми лише частина тих, що можуть виникнути. Як приклад, симптомами ОКР можуть бути небажані думки про секс, релігію або насильницькі дії. Основні симптоми іноді доповнюються суто фізичними діями:

  • постійним прибиранням;

  • дуже частим миттям рук;

  • неодноразова перевірка щойно виконаної дії;

  • неконтрольований підрахунок;

  • повторення словоформ, молитов, цифр.

Звернути увагу також варто, якщо певні дії або рухи повторюються незалежно від бажання людини. Це може бути постукування ногами, зморгування, очний тік. Деякі звуки також можуть повторюватися постійно, незважаючи на їх недоречність.

Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?


Причини ОКР

Фахівці не можуть дати точної інформації щодо появи розладу, але в ОКР причини можуть стати такі фактори, як:

  • генетична схильність;

  • емоційність;

  • перенесена дитяча травма;

  • невропатичні розлади.

Якщо є діагноз обсесивно-компульсивний розлад, причини можуть бути в біологічній будові мозку. Дослідження показали, що у людей, які мають обсесивно-компульсивний розлад, спостерігається різна величина лобної долі та підкіркові частини мозку. Саме вони відповідають за емоційну складову та прихильність до постійного контролювання ситуації.

Визначити наявність ОКР може тільки психіатр, отож при підозрі наявності хоча б одного з симптомів, варто звернутися до лікаря. Діагноз визначається після розмови, обстеження та проведення психологічних тестів. 

Як лікується обсесивно-компульсивний розлад?

Після ознайомлення з тим, що являє собою ОКР, виникає доречне запитання – чи є дієві засоби боротьби? Потрібно зазначити, що розлад досить успішно лікується, і хоча повністю прибрати захворювання неможливо, доступні методи корекції для цілком нормального життя. ОКР потребує комплексного підходу, який визначає спеціаліст.

Медикаментозне лікування

Оскільки за стан депресії та розвиток розладів в мозку відповідає серотонін, перш за все дієвими стають антидепресанти. Зазвичай препарати призначаються на термін від 8 до 12 тижнів в початковій дозі, після чого лікар корегує регулярність, може збільшити чи зменшити застосування медикаментів. Швидкого результату антидепресанти не дають, адже спрямовані на отримання довготривалого ефекту в комплексній терапії. Перевагами приймання ліків є підтверджений результат поліпшення симптоматики. Серед мінусів пацієнти відзначають можливість виникнення побічних головних болів чи сонливості.

Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?

Психотерапія

Приймання медикаментозних препаратів доповнює психотерапія, яка приносить не менший результат. Залежно від ступеня застосовується один із видів терапевтичного впливу:

  • КПТ: когнітивно-поведінкова терапія

Спосіб, в якому переважає розмова з метою виявлення та зосередження на негативному варіанті мислення. Терапевт допомагає розробити спосіб дій та формування реакції на ситуації, які можуть спровокувати загострення ОКР. Боротьба з негативними думками та депресіями дозволяє тримати розлад під контролем.

  • ERP: терапевтичне запобігання реагуванню та впливу

Дієвий метод, заснований на зустрічі з негативними факторами. Терапія передбачає початкове знаходження людини у повністю безпечному оточенні. Поступово відбувається стикання з елементами тригера. Наприклад, пацієнт має доторкнутися до брудного, на його думку, предмету та не мити рук одразу після контакту. На першій порі подібні дії викликають занепокоєння, але поступово формується зменшення потягу до виконання компульсивних дій.

Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?

Додаткове лікування

В деяких випадках, частіше за все при тяжкій формі ОКР, застосовується альтернативне лікування. Серед найбільш розповсюджених:

  • транскраніальна магнітна стимуляція – неінвазивна форма терапії, яка полягає в стимулюванні визначної мозкової ділянки імпульсами низької інтенсивності;

  • глибоке стимулювання мозку – експериментальний метод, хірургічне втручання, яке передбачає подання електрики на конкретні частини мозку, зазвичай застосовується у вкрай тяжких формах захворювання.

Доцільність того чи іншого варіанту лікування визначається лікарями при консультативному огляді. Майже в кожному випадку на початку підбирається медикаментозна та психотерапевтична терапія.Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?

ОКР: легше попередити, чим лікувати

Звичайно, окрім випадків спадковості та генетичної схильності до хвороби значно простіше запобігти виникненню розладу. Та й при наявності в родинному анамнезі ОКР застосування деяких правил допомагає запобігти загостренню. Для мінімізування стресів та тривожності психологиня Фонду Ріната Ахметова рекомендує:

  1. Дотримуватися режиму дня з обов'язковим 8-годинним сном.

  2. Не нехтувати спілкуванням з близькими та друзями, користуватися їх допомогою.

  3. Сформувати правильне харчування та не зловживати алкоголем.

  4. Ввести щоденні фізичні вправи на постійній основі. 

    Обсесивно-компульсивний розлад: як з цим жити?

Отримати консультацію та допомогу можна у центрах психологічної підтримки, державних або приватних лікарських закладах. Варто усвідомити, що психологічні розлади не є чимось ганебним, а у нинішній ситуації в країні симптоми ОКР непоодинокі випадки. Вчасно отримана терапія гарантовано позбавляє від негативного впливу розладу та дозволяє жити повноцінним життям. 


Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова