Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Обстріли населених пунктів. Як поводитись під час бомбардувань

Обстріли населених пунктів. Як поводитись під час бомбардувань

Україна, зазнаючи агресії з боку росії, відчула безпрецедентну загрозу власній безпеці та стабільності. Одним із її проявів є обстріли населених пунктів, які стали реаліями для багатьох українців. Під час таких складних та страшних моментів важливо знати, як поводитися при обстрілі, щоб зберегти власне життя та здоров’я своїх близьких. У цій статті ми розглянемо кілька корисних порад та рекомендацій, що можуть допомогти громадянам України запам’ятати, як діяти в екстремальних умовах.

Що робити, якщо спрацювала сирена?

Сирена, що лунає, — сигнал «Увага всім». ДСНС наголошує, що якщо ви почули сигнал тривоги, необхідно виконати такі кроки:

  • швидко вирушити до найближчого укриття. Необхідно заздалегідь дізнатися адресу. Зазвичай це підвали, підземні переходи, метро тощо;

  • увімкнути телевізор, радіо або скористатися смартфоном для отримання інформації з офіційних джерел;

  • суворо дотримуватись інструкцій, які будуть надані;

  • повідомити сусідів та знайомих про сигнал тривоги і допомогти їм у разі потреби.

Обстріли населених пунктів. Як поводитись під час бомбардувань

Що робити під час бомбардування Градами?

Артобстріл системами залпового вогню є вкрай небезпечним і швидка реакція може врятувати життя. Ось кілька порад, як поводитися при обстрілі Градом:

  • Спостерігайте за ознаками. Сам снаряд і залп установки можна помітити заздалегідь. Вдень — це димний слід від ракети, а вночі — яскравий спалах. Організуйте постійне спостереження та намагайтеся завчасно визначити місце, де можна сховатися, якщо це стане необхідним. Після сигналу у вас буде декілька секунд, щоб зробити це.

  • Віддайте перевагу бомбосховищам. Якщо вони недоступні під час ракетного обстрілу, сховайтесь в підвалі або іншому заглибленому приміщенні. Місця в таких укриттях краще обирати біля носійних стін та недалеко від вікон чи дверей, щоб забезпечити можливість швидкої евакуації, якщо снаряд попаде в будівлю.

  • Під час перебування в наземному транспорті негайно зупиніть його (або вимагайте цього від водія), відійдіть від дороги, багатоповерхівок та промислових об’єктів. Лягайте на землю та шукайте можливість кращого укриття поруч з вами.

  • Не виходьте зі сховища раніше, ніж через 10 хвилин після закінчення обстрілу. Зазвичай після залпу ведеться коригування вогню, тому не поспішайте.

Обстріли населених пунктів. Як поводитись під час бомбардувань

Що робити під час артобстрілу?

Артилерійський та мінометний обстріл, а також авіаційні нальоти представляють серйозну загрозу для життя. Тому під час артилерійського обстрілу не залишайтеся у під’їздах будівель, під арками чи в підвалах панельних будинків, а також під стінами будівель із легких конструкцій. Уникайте автозаправок, автівок та будь-яких об'єктів, що можуть вибухнути.

Якщо ви опинилися під вогнем обстрілу, але не встигли добігти до бомбосховища, негайно лягайте на землю. Виберіть будь-яке заглиблення для укриття. Підходять, наприклад, міцні бетонні конструкції, широкі труби водостоку та канави. Щоб запобігти баротравмі (травмі від надлишкового тиску), закрийте вуха і відкрийте рот.

Після закінчення обстрілу не намагайтеся самостійно розгрібати завали або прибирати наслідки. Дочекайтеся прибуття аварійних та рятувальних служб, які зможуть гарантувати безпечну евакуацію та допомогу постраждалим.

«Завжди пам'ятайте, що ваша безпека має найвищий пріоритет. Тому рекомендується діяти розсудливо, щоб мінімізувати ризики та зберегти своє життя та здоров'я», — зауважує психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.

Обстріли населених пунктів. Як поводитись під час бомбардувань

Небезпечні місця для укриття

Незалежно від різновиду обстрілів, існують локації, де не можна ховатися. До них належать під’їзди будь-яких будівель, місця під вантажівками, громадським транспортом, автівками. Також не слід знаходитися під стінами сучасних будівель, магазинів, за контейнерами, ящиками, будівельними матеріалами — вони можуть бути вогненебезпечними. Крім того, не можна використовувати в якості місця для схову фонтани, річки та інші водні об’єкти. Вибух снаряда у воді призведе до сильного гідроудару та тяжкої контузії.

Найкращими місцями для захисту вважають бомбосховища, підземні переходи, метро, канави, траншеї та ями. Також якщо поряд немає відповідного сховища, можна використовувати широку трубу водостоку, каналізаційний люк, високий бордюр, глибокий підвал старої побудови, силосну або оглядову яму СТО.

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова