Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Почуття провини під час війни: як позбутися?

Почуття провини під час війни: як позбутися?

Війна вплинула не тільки на життя, а й моральний стан українців. Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова зазначає, що все більше людей відчувають почуття вини. Воно проявляється в докорах сумління, через виїзд в іншу країну, синдромі вцілілого, думках про неможливість надання ще більшої допомоги іншим тощо. Кожен з цих випадків є руйнівним для нашої психіки, але його можна позбутися, якщо дослухатися до порад спеціалістів. 

Почуття провини під час війни: як позбутися?

Почуття провини: як виявити?

Почуття провини під час війни є наслідком колективної травми, яка сприяє формуванню певних моральних орієнтирів. Достатньо перетнути їх, щоб почати відчувати провину. Однак не можна жити в ненависті до себе — це руйнує. Тож слід вміти розпізнавати перші ознаки відчуття провини. До них відносять:

  • часті вибачення з приводу та без, гіперболізація ситуації;

  • появу установки «я не гідний» — людина свідомо чи ні вважає, що не заслуговує щастя і блокує власні шляхи подальшого розвитку;

  • підвищена тривожність;

  • агресія направлена на себе й оточення. 

Почуття провини під час війни: як позбутися?

Як подолати почуття провини?

Подолати почуття провини непросто. Однак якщо є щире бажання його позбутися, це значно прискорить процес. Перш за все, слід визначити сфери вашого контролю і впливу. Складіть список тих галузей життя, на які ви можете вплинути. Наприклад, дотримання правил безпеки, турбота про родину, робота тощо. Окремо запишіть те, що від вас не залежить: втрата дому, смерть. Така вправа примушує фокусуватися на сферах вашого контролю.

Тепер прийміть себе в тому стані і місці де ви є. Обирайте бути корисним тут і зараз. Але слід зазначити, що іноді самотужки подолати проблему буває важко. В такому випадку не слід відмовлятися від допомоги психолога. Кваліфікований спеціаліст допоможе швидше вийти з цього стану. 

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова