Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Стрес у підлітка: як допомогти дитині?

Стрес у підлітка: як допомогти дитині?

Стрес — поширене явище у людей будь-якого віку. Підлітки не є виключенням. Він негативно впливає на якість життя. Тому важливо навчитися долати стрес. А батьки можуть допомогти в цьому. Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова розповідає, як розпізнати стрес у підлітків і допомогти їм покращити якість життя. 

Стрес у підлітка: як допомогти дитині?

Підлітковий стрес і його симптоми

Уявіть собі ситуацію, коли дитина готується до важкого іспиту і на це у неї є лише тиждень. Протягом цього часу як сама дитина, так і ви відчуваєте збудження, дратівливість, а можливо й злість. Перед самим іспитом підліток може переживати сильне хвилювання, намагаючись уникнути його через страх отримати негативну оцінку. В цій ситуації стрес стає непроханим супутником. Тобто, стрес — реакція організму на складні або загрозливі ситуації. У сучасному світі, де діти зустрічаються з різноманітними викликами, розуміння симптомів підліткового стресу є важливим етапом в його подоланні.

Симптоми підліткового стресу можна поділити на:

  • емоційні Люди, схильні до стресу, можуть виглядати пригніченими та нещасними. Вони роздратовані, схвильовані або навпаки відчужені. Їхня реакція на прості речі буває перебільшеною, а важкі ситуації можуть викликати відчуття безпорадності;

  • фізичні. Стрес може проявлятися виснаженням, головним болем, нудотою, запамороченням, прискореним серцебиттям та втратою апетиту. Фізична активність може зменшитися або, навпаки, збільшитися, вага теж зазнає змін;

  • поведінкові. Підлітки, що переживають стрес, можуть гризти нігті, виявляти хвилювання або нервозність. Відсторонення від родини і друзів, дратівливість, або навпаки, апатія до улюблених хобі можуть бути показниками стресу;

  • когнітивні. Стрес у підлітковому віці може впливати на когнітивні здібності, включаючи погіршення пам'яті та ірраціональне мислення. Зосередження на завданнях може стати важким випробуванням.

Стрес у підлітка: як допомогти дитині?

Типові причини стресу

Підлітковий стрес — явище, що може виникнути з різноманітних причин. Багато з них є традиційними труднощами в період дорослішання. Розглянемо основні причини стресу у підлітків.

  1. Стрес, пов'язаний із навчанням: домашні завдання, іспити, підготовка до вступу в ВНЗ — всі ці аспекти можуть викликати хвилювання у старшокласників. Помірний стрес може бути мотивуючим, але надмірний — суттєво впливає на здоров'я та когнітивні здібності.

  2. Фізичний стрес: зміни в тілі, пов'язані з підлітковим ростом та статевим дозріванням, можуть викликати емоційний і фізичний стрес. Надмірне навантаження також може призвести до втоми та психологічної напруги.

  3. Соціальний стрес: взаємодія з однолітками, романтичні стосунки, вплив оточення та соціальний тиск можуть створювати стресові ситуації. Прагнення відповідати соціальним стандартам і очікуванням іноді призводить до конфліктів та напруженості.

  4. Стрес через проблеми в сім'ї: конфлікти в родині, суперечки між батьками, хвороба близької людини — все це впливає на емоційний стан підлітка, зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.
  5. Фінансовий стрес: хвилювання за фінансовий стан сім'ї, особливо у випадках обмеженого бюджету, може стати джерелом тривоги для підлітків, які не мають контролю над ситуацією.
  6. Травматичні події: нещасні випадки, хвороби, смерть близьких людей чи фізичне та емоційне насильство є причиною психологічної травматизації підлітка.
  7. Стрімкі зміни в житті: переїзд, зміна школи чи поява нового члена сім'ї можуть викликати дискомфорт, оскільки підлітки не завжди легко адаптуються до нових умов.
  8. Романтичні стосунки: напруженість, пов'язана з романтичними відносинами, переважно у підлітковому віці, викликає стрес через невизначеність та емоційні гойдалки.
  9. Знижена самооцінка: фізичні та емоційні зміни, що супроводжують підлітковий вік, можуть викликати сумніви у власній цінності та привести до низької самооцінки.
  10. Нездорова конкуренція: змагання з однолітками може бути корисним, але в деяких випадках воно викликає ревнощі та пригнічення.
  11. Нерозвинені навички тайм-менеджменту: проблеми з управлінням часом призводять до відчуття нестачі часу та надмірної напруги.

Стрес у підлітка: як допомогти дитині?

Підлітковий стрес: що можуть зробити батьки?

Підлітковий стрес може супроводжуватися сильними емоційними переживаннями та непевністю. Батьки відіграють ключову роль у забезпеченні психологічного комфорту своїх дітей. Ви можете допомогти підлітку почувати себе спокійно, якщо впровадите ряд заходів. 

  • Питайте у дитини про її відчуття. Спостерігайте за її станом та реагуйте на потреби. Ставте запитання та відстежуйте рівень активності та реакцію. Якщо дитина знаходиться в ступорі і не реагує на зовнішні фактори, важливо встановити з нею вербальний контакт. Для цього достатньо поставити її прості питання. Наприклад, тебе звати Дмитро, так? Ти зараз сидиш, так? На тобі чорна кофта, так?

Стрес у підлітка: як допомогти дитині?

  • Також ви можете допомогти, якщо промасажуєте мочки вух, кінчики пальців, напоїть її водою чи чаєм, дасте поїсти. 
  • Складіть план дій. На жаль, наші діти живуть в умовах війни. Тож потребують ще більшої уваги. Складіть з підлітком маршрут до укриття. Розкажіть про послідовність дій. Фрази мають бути чіткими і короткими, щоб дитина їх запам’ятала. Також варто намалювати саме укриття, де позначити вхід, вихід, місце перебування людей. діти краще сприймають інформацію, коли бачать її. 

  • Діліться з підлітком своїми відчуттями. Проявляйте свої емоції, не соромтеся говорити про них. Якщо ви бачите, що підліток роздратований або розгублений, не варто казати, щоб він не хвилювався чи не злився. Натомість скажіть, що ви відчуваєте його стан. Тоді дитина зрозуміє, що вона не залишилась сам на сам зі своїми страхами. Не варто давати безпідставних обіцянок, на кшталт: «Все буде добре». Краще скажіть, що незважаючи ні на що, ви разом.

  • Дозволяйте підлітку обіймати вас і самі обійміть у відповідь. Тактильний контакт заспокоює та знижує рівень напруги. Окрім того, можна запропонувати дитині виконати одну чи декілька простих технік. Наприклад, «Обійми метелика». Для цього варто обійняти себе за плечі двома руками і поплескати по них. 

Стрес у підлітка: як допомогти дитині?

У вправі «Кокон» одна рука обіймає протилежне плече, а інша — живіт. Для заспокоєння підлітка за допомогою техніки «Водоспад», дорослий руками погладжує дитину від плечей до поясу.

Також допомагають знизити рівень стресу дихальні вправи. Для цього слід повільно вдихнути повітря носом і видихнути через рот. Важливо щоб видих був довший за вдих. 

  • Дотримуйтесь режиму дня. У моменти хвилювання та стресу важливо пам’ятати про режим дня. Це дозволяє повернути контроль у своє життя. 

  • Піклуйтеся про підлітка і не забувайте про себе. Ви краще допоможете своєму синові чи доньці, якщо будете стежити за своїм емоційним станом, бо діти відчувають ваші страхи та хвилювання й переймають їх. Тому зберігайте спокій, щоб дитина почувалася впевнено. Якщо вас щось бентежить чи ви засмучені, знайдіть час для себе — поспілкуйтеся з близькими людьми. Це дозволить віднайти зв’язок зі світом, відчути єдність. 

Кажіть підлітку, що ви разом і впораєтесь з будь-чим. Дітям будь-якого віку важливо чути, що вони не залишаються сам на сам зі своїми проблемами чи страхами. Ваші розмови повинні мати позитивний характер. Але не забувайте звертати увагу на мову тіла, оцінюйте рівень тривожності дитини. Впровадьте в життя певні ритуали, які допоможуть відчувати єдність протягом дня. Наприклад, обіймайтеся перед сном, разом снідайте чи пийте чай ввечері.

Тепер ви знаєте, як розпізнати стрес у підлітка і як йому допомогти. Якщо ви будете дотримуватись зазначених рекомендацій, допоможете дитині подолати цей складний період. 

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова