Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Турбота про себе під час війни: як це робити?

Турбота про себе під час війни: як це робити?

Війна є надзвичайно важким випробуванням для всіх нас, адже вона приносить не лише фізичні, а й психологічні травми. Тому турбота про себе стає життєво необхідною, коли мова йде про збереження здоров’я в умовах стресу та небезпеки. Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова розповість, як забезпечити догляд за собою в цей складний період.


Що ми відчуваємо під час війни?

На початку повномасштабного вторгнення багато хто з нас відчував шок, який супроводжувався плачем, панічними атаками, істериками, апатією та пригніченням. Виконання повсякденних завдань здавалося неможливим через страх, який сковував кожного. Проте поступово наше тіло і психіка почали адаптуватися до нових умов, оскільки активувалися захисні механізми.

Турбота про себе під час війни: основні аспекти

Щоб полегшити свій стан під час надскладних випробувань і мати змогу жити далі, важливо дотримуватись таких рекомендацій:

  • Контроль думок. У стресових умовах наш мозок продукує негативну інформацію. Щоб уникнути цього, важливо свідомо контролювати свої думки та фокусуватися на позитивних аспектах життя, наприклад, на перемозі України.

  • Фільтрація інформації. Довіряйте новинам тільки з перевірених джерел і скоротіть інформаційний потік до мінімуму. Це допоможе вашій психіці швидше відновитися та адаптуватися до нових умов.

  • Турбота про інших. Допомога людям активізує наші внутрішні ресурси і відволікає від негативних думок. Це час, коли наша підтримка та догляд можуть врятувати інших.

  • Пошук нових сенсів. Важливо думати про позитивні речі та встановлювати нові цілі, які будуть вас мотивувати кожного ранку.

  • Любов до себе. Турбота про себе під час війни допомагає відволіктися та менш болісно переносити стресові ситуації. Турбота про власне фізичне і психічне здоров’я допомагає віднайти гармонію та баланс.

  • Спілкування. Не тримайте все в собі. Поділіться своїми хвилюваннями з близькими, запишіть їх на папері, проспівайте — це допоможе впоратися зі стресом.

Турбота про себе під час війни: як це робити?

Як тренувати префронтальну кору?

Щоб подолати стрес важливо тренувати префронтальну кору головного мозку. Вона відповідає за волю, здатність мислити, самоконтроль, аналіз ситуації та увагу. У стресових ситуаціях ця ділянка часто блокується. Щоб запобігти цьому, корисно:

  • читати книги;

  • займатися творчістю;

  • грати в логічні ігри;

  • вести щоденник;

  • займатися спортом та вести здоровий спосіб життя;

  • розгадувати кросворди і головоломки.

Турбота про себе під час війни: як це робити?

Практичні поради для зниження стресу

Мало знати, що таке турбота, важливо розуміти, як її проявляти щодо себе. Ось декілька практичних порад:

  1. Дихайте. Глибоке дихання є ефективним способом зменшення тривоги і стресу. Контролюйте його, повільно вдихаючи через ніс і видихаючи через рот.

  2. Приймайте свої емоції. Важливо розпізнавати і проживати їх. Скажіть собі, що все, що ви відчуваєте, нормально. Ця війна не є нормальною, але ваші реакції є природними.

  3. Навчіться концентруватися на позитивних аспектах. Виконуйте вправу «Пошук предметів чорного кольору», щоб тренувати мозок помічати не тільки негатив. Для цього озирніться навколо і знайдіть усі чорні предмети. Потім закрийте очі. Ви легко згадаєте все чорне, але якщо вас попросять назвати щось блакитне, вам буде важко це зробити. Ми схильні фокусуватися на чорному (негативному), особливо у важкі часи. Але щоб вистояти, важливо помічати і хороші моменти.

  4. Позитивне світосприйняття. Пам’ятайте три ключові ідеї: «Так буде не завжди», «Не все так погано», «Я люблю себе». Це допоможе зберігати віру, надію та любов до себе навіть у найважчі часи.

Окрім того, намагайтеся вести здоровий спосіб життя. Він має містити фізичну активність, здорове харчування та регулярний відпочинок. Ці компоненти допомагають зміцнити імунну систему, покращити настрій та забезпечити відчуття затишку. В умовах війни це стає ще більш важливим, оскільки дозволяє підтримувати фізичну і психічну стійкість.Турбота про себе під час війни: як це робити?

Батькам необхідно не лише піклуватися про себе, але й забезпечити безпеку для своїх дітей. Вони потребують ще більше підтримки та уваги, тому ви повинні допомогти їм впоратися зі стресом. Турбота — це розмови з дітьми про їхні почуття, терпіння і розуміння. Саме це є важливими принципами виховання під час війни.

Турбота про себе є життєво необхідною. Дотримуючись наведених вище порад, ви зможете зберегти себе, допомогти своїм близьким і підтримувати стійкість у надскладний час. Пам’ятайте, що ваша любов до себе — це ключ до виживання та відновлення.


Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова