Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Розлучення — стресова ситуація, з якою стикається немало людей. Під час війни родини частіше розпадаються через низку причин, серед яких невизначеність, вимушене переселення та дедалі вищі індивідуальні вимоги до партнерів. Війна загострює всі ці проблеми, що призводить до збільшення кількості розлучень. Чому так трапляється і як цьому запобігти, розказує психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.

Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Основні причини розлучення

Основними факторами, що призводять до розлучення під час війни є:

  • стрес;

  • втрата ресурсу для почуттів;

  • переоцінка цінностей. 

Стрес і його вплив на родину

Стресові умови можуть «вбити» відносини. Коли люди відчувають виснаження через постійний стрес, їм важко зберігати цікавість один до одного та підтримувати емоційний зв'язок. Переїзд до нової країни, нові обов'язки та загальна невизначеність змушують людей відчувати втому і пригніченість, що негативно впливає на відносини. Тому стрес і розлучення йдуть поряд. 

Втрата ресурсу для почуттів

Любов вимагає зусиль, а в умовах стресу важко проявляти доброту та турботу до партнера. У воєнний час на перший план виходять базові потреби та безпека, а емоційні аспекти відносин відходять на другий план. Це призводить до втрати емоційного зв'язку і, зрештою, до розірвання шлюбу під час війни.

Окрім того, в критичних умовах люди знаходяться в стані підвищеної напруги. Ситуація невизначеності і небезпеки продовжується, життя змінюється, і багато сил та часу витрачається на організацію елементарних побутових речей. На відносини просто не вистачає ресурсу, адже є більш важливі речі, а все інше може почекати до перемоги.Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Розставлення пріоритетів

Війна змушує людей переоцінювати свої пріоритети. Те, що було важливим у мирний час, може стати другорядним у війну. Ці зміни можуть виявити, що партнери мають різні погляди на життя, що ускладнює підтримку гармонійних відносин.

Під час війни стає зрозуміло, що є головним, а що вторинним у житті. Важливість речей, про які ми навіть не замислювалися в мирний час, може змінюватися. Для подружжя це можуть бути різні речі, і тоді точки дотику зникають. Переживання війни робить людей максимально чесними, такими, як вони є насправді, і іноді це не та правда, яку ми готові знати про свого партнера. Це може призвести до розлучення під час війни з військовослужбовцем чи цивільним, і стимулом побудови нових відносин з тим, хто має схожі переконання і цінності.

Різне переживання стресу

Реакція на стрес у кожного індивідуальна. Один партнер може залишатися спокійним, тоді як інший — панікувати. Ці відмінності можуть заважати підтримувати один одного, що також призводить до розриву відносин.

Прояви конфлікту

У ході соціологічного дослідження виявлено 4 основні фактори, по яких можна розпізнати сімейні труднощі, зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова:

  • критицизм — постійне звинувачення партнера у всіх проблемах;

  • зневага — ігнорування потреб і бажань;

  • агресивний захист — емоційне насилля і нездатність помічати позитивні риси партнера;

  • «кам'яне» обличчя — уникання розмов та приховування емоцій.

Розлучення і діти

Розлучення під час війни, якщо є діти, особливо складне. Тому важливо забезпечити стабільність та чіткість розуміння ситуації для них. Потрібно заздалегідь обговорити, як буде організоване виховання після розлучення, щоб мінімізувати стрес.

Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Розлучення людей, які вже стали батьками, — розповсюджена модель. Але діти дуже різко реагують на новину, що тато і мама більше не будуть жити разом. І батькам у цей момент важливо пам'ятати самим і пояснити дитині: ви перестаєте бути чоловіком і дружиною, але залишаєтесь татом і мамою.

Ще на початку, коли батьки прийняли рішення розлучитися під час війни, варто обговорити, хто буде виховувати дитину, як часто вона буде бачитися з батьком або матір'ю, визначити день, який родина буде проводити разом. Сьогодні, коли відсутня стабільність, батьки повинні подбати про те, щоб вона залишалася хоча б вдома. Для дітей у момент стресу важлива послідовність, чіткість і розуміння того, що і коли станеться.

Вимушені переселенці

Міграція завжди важка і обтяжена конфліктами, які можуть привести до розлучень. Під час таких стресових періодів важливо відкрито обговорювати проблеми з партнером та намагатися зберігати спокій і контроль над емоціями. Іноді у таких випадках люди розуміють, що їм набагато краще бути на самоті і не ускладнювати своє і так непросте життя постійними сварками. Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Як запобігти розлученню: поради психолога

Подолання конфліктів у шлюбі — справжня наука. Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова рекомендує частіше говорити один з одним, не втрачати зацікавленості в стосунках та зберігати моральну близькість. Важливо підкреслювати позитивні якості партнера, підтримувати дружбу та культуру вдячності.

Спілкування

Частіше говоріть один з одним. Розповідайте про те, що думаєте і відчуваєте. Спільне обговорення проблем допомагає знаходити рішення і підтримувати зв'язок між партнерами. Важливо не уникати складних тем і бути відкритими до діалогу. Тоді не доведеться замислюватися, як розлучитися з чоловіком під час війни

Зацікавленість

Підтримуйте інтерес до партнера, його почуттів і потреб. Цікавість і увага допомагають зберігати емоційну близькість і підтримувати здорові стосунки.

Моральна підтримка

Дуже важлива моральна близькість. Бути поряд у важкі моменти, надавати підтримку і проявляти розуміння — все це допомагає відчувати себе потрібним і цінним для партнера.Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Підкреслюйте позитивні якості

Не забувайте підмічати позитивні якості партнера. Часто ми зосереджуємося на негативних моментах і забуваємо про позитивні сторони близької людини. Підтримка і похвала зміцнюють відносини і допомагають зберігати шлюб у будь-який час.

Дружба і спільні інтереси

Спільні захоплення та подорожі допомагають створювати нові спогади і зміцнювати зв'язок. В такому разі не доведеться дізнаватися, як проходить процедура розлучення під час воєнного стану

Гумор і вдячність

Гумор допомагає зняти напругу і покращує настрій, а вдячність за маленькі і великі речі зміцнює відносини і робить їх більш теплими.

Ніжність і близькість

Ніжність і емоційна близькість є основою здорових стосунків. Якщо виникають проблеми, не слід поспішати і думати, чи варто подати на розлучення під час війни, краще обговорити всі питання.

Вплив війни на психіку та відносини

Війна є потужним стресом, який змушує людей переглядати свої життя і відносини. У скрутні часи можуть виникнути питання екзистенційного характеру, що також впливає на рішення щодо розлучення.

Війна може виявити приховані конфлікти у відносинах, які не були вирішені раніше. Це призводить до їх загострення та, врешті-решт, до розриву. У ситуації, коли майбутнє здається невизначеним, люди прагнуть проживати кожен день повноцінно, що може підштовхнути до розлучення, якщо стосунки вже не приносять задоволення.

Тяжкі часи також загострюють психологічні проблеми, такі як тривожні розлади, депресія або посттравматичний стресовий розлад. Ці проблеми ускладнюють підтримку здорових стосунків.

Сценарії, коли один з партнерів залишається в країні, а інший виїжджає з дітьми, часто призводять до розриву відносин. Якщо вони трималися на залежності чи експлуатації, то швидко руйнуються, коли змінюються обставини. У нових умовах люди можуть зрозуміти, що вони здатні самостійно розв'язувати проблеми. Це призводить до усвідомлення, що партнер більше не потрібен.

Окрім того, відстань між партнерами призводить до відчуження і втрати емоційного зв'язку. Відсутність фізичної близькості і спільних переживань ускладнює підтримку стосунків.Війна і родина: чому розлучення стають частішими у воєнний час?

Психологічна підтримка та робота над стосунками

Розлучення часто відбуваються у парах, де взаємини були засновані на експлуатації або де проблеми ігнорувалися. Психологічна підтримка для сімей і робота над стосунками можуть допомогти запобігти розлученню, але це вимагає зусиль і готовності обох партнерів до роботи. У такому разі можна зберегти сім’ю і запобігти психологічним наслідкам розлучення. 

Не соромтеся звертатися за допомогою до психолога. Професіонали можуть допомогти розібратися в проблемах, знайти шляхи їх вирішення і підтримати вас у важкий час.

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова