Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Як подолати страх майбутнього — психологічні поради

Як подолати страх майбутнього — психологічні поради

Зараз мільйони українців відчувають психологічний тиск і майже кожного дня задають собі питання, що буде далі. Тривожитися за майбутнє та відчувати напругу перед невідомим — це цілком нормально. Але іноді хвилювання буває настільки сильним, що призводить до панічних атак та інших негативних змін у самопочутті та поведінці людини. Такий стан спеціалісти називають «неофобія» або страх майбутнього.

Пропонуємо  поговорити, як позбутися від переживань і почати жити далі попри всі проблеми та випробовування.

Як подолати страх майбутнього — психологічні поради

Страх, що буде завтра: ознаки неофобії

Люди, які відчувають страх майбутнього, мають такі прояви:

емоційну прохолоду;

відсутність мети;

небажання брати на себе ініціативу;

втома від рутини;

пасивність;

зацикленість на минулих досягненнях;

уникання вибору;

незадоволення власним становищем (кар’єрою, стосунками, фінансами);

невпевненість у власних силах.

«Якщо ці симптоми притаманні вам, існує велика ймовірність, що ви відчуваєте страх майбутнього і можете втратити контроль над власним життям. Почніть змінювати ситуацію зараз і ви не тільки позбудетесь фобії, але й побачите нові можливості, почнете відчувати позитивні емоції», — зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова. 

Як подолати страх майбутнього — психологічні поради

Як не боятись завтрашнього дня: практичні поради

Не можете контролювати — відпустіть

Подібні страхи виникають, коли ми не можемо контролювати те, що зараз нам не доступне. Наприклад, перебуваючи в десятках кілометрів від свого житла, люди хвилюються чи все з ним в порядку. Позбутися страху допоможе простий прийом:

подумайте, що ви можете зробити в цій ситуації;

робіть це, якщо можете, наприклад, зателефонуйте сусідам;

відпустіть ситуацію, якщо нічого зробити не можете.

Шукайте внутрішню опору

Спочатку відштовхніться від твердої опори. Якщо ви не можете фізично зібрати себе докупи, підійміться, розправте плечі, випряміть спину і відчуйте, що ви міцно стоїте на ногах. Коли ви відчуєте свою фізичну силу, спробуйте відшукати внутрішню опору. Дайте відповідь на питання, що або хто надає вам сил? Згадайте, що вас надихало та надавало енергії до початку війни?

Правильно підходьте до планування

Продумайте свої плани на майбутнє та корегуйте їх з врахування змін, що вже настали. Це дозволить у будь-якій ситуації мати чіткий план і суттєво зменшить тривожність, оскільки ви вже будете знати, що готові до несподіванок.

Позитивно ставтеся до себе

Ви не зможете досягти успіху в подоланні фобій, якщо не будете любити себе. В критичних ситуаціях важливо дослухатися до себе, до своїх почуттів і бажань. Так, ви припустились помилки. Так, зараз важкі часи і ви не можете це змінити, але не варто робити себе винним чи знецінювати свої зусилля.

Зменште кількість інформації

В перші дні війни всі ми за найменшої змоги читали новини, щоб дізнатись що відбувається. Але наразі війна триває вже другий рік, тож не має потреби кожну хвилину оновлювати стрічку новин, щоб дізнатись що, де вибухнуло чи де затримали ДРГ. Погані новини збільшують наш рівень тривожності. Навіть якщо вони змінюються хорошими, наша психіка більше запам’ятовує негативну інформацію. Саме тому варто читати новини раз або два на день. «Вимкніть всі сповіщення, залиште лише інформацію про повітряну тривогу в вашому населеному пункті. Це допоможе повернути внутрішню рівновагу», — рекомендує психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.

Уявіть найгірше, що може статися та спробуйте розробити план дій

Так ви будете готові до найгіршого і страх відступить. Або спробуйте інший дієвий спосіб позбавитися від хвилювання — уявіть себе чаклуном з чарівною паличкою. Промовте закляття та посмійтеся над абсурдністю ситуації.

Задовольняйте власні бажання

 Частіше робіть те що хочеться, а не те, що зобов’язані. Дослухайтеся до своїх потреб та пестіть внутрішню дитину.

Як подолати страх майбутнього — психологічні поради

Створіть список бажань

Запишіть всі бажання, які мають для вас значення. Вони можуть бути будь-якими — фантастичними, неймовірними, дрібними. Пишіть все, що спаде на думку, навіть якщо це просто смачна кава. Така чудова психологічна вправа дозволяє краще пізнати себе.

Кидайте виклики

Навіть якщо вам здається, що ви не здатні впоратись з тією чи іншою справою, ставте перед собою цілі та вперто йдіть до них. Не забувайте хвалити себе навіть за дрібні досягнення.

Якщо ви будете дотримуватись цих порад, майбутнє перестане здаватися страшним та незрозумілим. Оскільки у вас буде план дій на будь-який випадок, бажання, мрії та внутрішня сила.

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова