Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Як стрес війни впливає на організм?

Як стрес війни впливає на організм?

Повномасштабна війна в Україні призвела до того, що мільйони людей зіткнулися у своєму житті з тяжкими випробуваннями і викликами, які неможливо собі уявити в мирний час. Незапланована міграція, втрата домівки, грошей, стабільної роботи, а найбільше — близьких людей — все це залишає глибокий слід на психіці і у серці. Сьогодні пропонуємо поговорити про вплив війни на людину і як знайти допомогу у надзвичайних умовах.

Як стрес війни впливає на організм?

Як війна впливає на людину?

Депресія, тривожний розлад та посттравматичний стресовий синдром — це лише кілька прикладів психічних розладів, які загрожують українцям через війну. За даними Всесвітньої організації з охорони здоров'я, чверть українців мають реальні психологічні проблеми. Однак не всі випадки можуть бути виявлені, оскільки більшість осіб уникають звертатися до фахівців. Лише 10% громадян, які відчувають психологічний дискомфорт, звертаються до психологів чи психіатрів.

«Однак психологічні проблеми можуть стати причиною загострення інших захворювань, наприклад, серцево-судинної системи. Також на фоні стресу у деяких людей з’являються шкідливі звички та залежності. Тому не варто уникати допомоги, якщо ви її потребуєте», — зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.

Як війна впливає на психіку людини: бережемо ментальне здоров’я

Щоб зберегти своє ментальне здоров'я під час війни, важливо дослухатися до порад  психологів. Пропонуємо вашій увазі декілька з них:

  • Фізичні вправи та режим сну. Збереження активності та здорового сну може допомогти підтримувати стабільну психіку та уникати перевтомлення. Спорт дозволяє навантажити тіло і краще спати. Окрім того, біг, зарядка чи навіть прогулянка знижує рівень стресу.
  • Книги, кіно та хобі. Важливо не позбавляти себе розваг. Навіть якщо ви думаєте, що подивитися смішну комедію чи прочитати цікаву книгу зараз недоречно, ви помиляєтесь. Вкрай важливо турбуватися про себе і свій психологічний стан, щоб мати змогу пережити ці страшні часи та дочекатися перемоги.

Як стрес війни впливає на організм?

  • Допомога людям. Волонтерство та підтримка інших можуть бути не лише корисними для суспільства, але й допоможуть підвищити почуття власної важливості в тяжкі часи.
  • Поділіться переживаннями з близькими. Не залишайтеся сам на сам із своїми страхами та проблемами. Розмова з рідними може бути дуже корисною.
  • Зверніться до фахівця. Якщо ви відчуваєте клінічні симптоми психічних проблем, такі як безсоння, агресія, депресивні стани, тривожність або паніка, зверніться до професійного психолога чи психіатра. Вони обов’язково підберуть схему лікування і допоможуть повернути радість навіть в тяжкі часи.
  • Медитація. Основне, чого нам не вистачає, — спокою. Якщо ви відчуваєте внутрішнє напруження, не можете заснути чи позбутися негативних емоцій, спробуйте медитувати або займіться йогою. Правда, заняття потрібно практикувати кожного дня. Хай це буде декілька хвилин, але регулярно.

Як стрес війни впливає на організм?

Але перш за все, що потрібно зробити насамперед — переїхати в безпечне місце. Якщо ви живете поряд з кордоном або на лінії розмежування, де постійно йдуть обстріли, переїжджайте у більш безпечне місце, оскільки ніякі поради не допоможуть, якщо кожен день є реальна загроза вашому здоров’ю та життю.

Де шукати допомогу?

За даними МОЗ, вже понад 650 тисяч українців звернулися за психологічною допомогою. Не відкладайте візит до фахівця на майбутнє, якщо відчуваєте потребу. Українці мають можливість отримати консультацію як офлайн, так і онлайн. Не допустіть, щоб війна залишила відбиток на вашій психіці, шукайте підтримку, розмовляйте з фахівцями, та зберігайте своє ментальне здоров'я навіть в умовах важких випробувань.

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова