Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Емоційне вигорання: як знайти мотивацію?

Емоційне вигорання: як знайти мотивацію?

Синдром емоційного вигорання — стан, в якому спостерігається ментальне та фізичне виснаження, що відзначається зниженням активності, втратою мотивації, зменшенням емоційності та відмовою від спілкування з певними людьми. 

До цього стану схильні представники усіх професій, особливо тих, які пов’язані з постійною напругою і витратами власних ресурсів. Проте, у світі, який постійно змінюється і вимагає швидких рішень, багатозадачності та конкурентної продуктивності, синдрому піддаються практично всі. Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова ділиться порадами щодо подолання емоційного вигорання.

Емоційне вигорання: як знайти мотивацію?

Емоційне вигорання: симптоми

Наявність синдрому можна визначити за рядом характерних ознак. Серед них:

  • прояв негативного ставлення, неповаги і грубості до оточуючих;

  • безпричинна різка зміна настрою;

  • відсутність інтересу до творчих і нових завдань;

  • зменшення рівня ініціативності;

  • відсутність мотивації до виконання роботи;

  • страх відповідальності;

  • байдужість до проблем або до досягнутих успіхів;

  • втомлений погляд;

  • повна апатія. 

Помітивши такі зміни в поведінці близької людини, важливо вчасно відреагувати та надати підтримку, спрямовану на зміну її життя.

Емоційне вигорання: як знайти мотивацію?


Як себе мотивувати і допомогти при емоційному вигоранні?

Якщо ви спостерігаєте стан емоційного вигорання у себе, вам допоможуть такі методи.

Один із ефективних способів боротьби з емоційним вигоранням — спорт. Фізичні навантаження стимулюють виділення великої кількості гормону щастя — ендорфіну, який допомагає позбавитися від поганого настрою та заряджає позитивною енергією.

Окрім того, важливо проводити час на свіжому повітрі. Гуляйте і спробуйте в цей час не думати про проблеми, а просто насолоджуватися красою природи — все це може сприяти полегшенню емоційного стану. Відвідування концертів, кіно, виставок, спілкування з близькими та друзями також може заряджати позитивною енергією.

Займайтеся улюбленою справою або знайдіть нове хобі. Спробуйте прожити день без смартфона і соціальних мереж. Відвідуйте майстер-класи та тренінги. Всі ці методи можуть допомогти виявити приховані таланти і знайти нові перспективи.

Створивши новий психоемоційний фон, ви зможете вийти зі стану емоційного вигорання та відформатувати своє життя. Важливо навчитися жити повноцінно, не приділяючи весь час роботі. Це не означає, що ви будете гірше працювати чи відмовитеся від своїх мрій. Навпаки, розуміння важливості розмежування роботи та особистого життя дозволить вам досягти успіху і більш якісних результатів.

Емоційне вигорання: як знайти мотивацію?


Профілактика емоційного вигорання

Також існують ефективні способи профілактики вигорання. Дотримуйтесь їх.

  1. Усвідомлюйте та позбавляйтеся від повсякденної напруги, яка зазвичай пов’язана з хвилюванням за результати роботи. 

  2. Робіть короткі паузи для відпочинку. Вони можуть бути невеликими, але дозволять перемкнутися на іншу діяльність або відпочинок, наприклад, випийте каву з колегою, послухайте музику.

  3. Забувайте про міф багатозадачності. Управління часом за допомогою правил тайм-менеджменту, таких як планування та визначення пріоритетів, допоможе зосередитися на найважливішій задачі.

  4. Дотримуйтеся правил екології в комунікаціях. Говоріть від свого імені, користуйтеся фактами, діліться своїм ставленням та давайте можливість іншим робити те ж саме під час обговорення ситуацій.

  5. Не уникайте важких завдань і спілкування. Вважайте їх можливістю для особистого зростання та підвищення кваліфікації.

  6. Відмовтеся від ролі жертви обставин. Робота — ваш вибір, і якщо він є актуальним, шукайте способи змінити свій підхід. Якщо цінності чи мета змінилися, тож прийшов час змінити професію.

  7. Розвивайте емоційний інтелект. Розуміння своїх емоцій та ситуацій допоможе уникнути хибних висновків і прийняти адекватні рішення.

  8. Не фокусуйтеся на власних недоліках і уникайте порівнянь з іншими.


Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова