Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Фобії: види, причини та ефективні методи подолання страхів

Фобії: види, причини та ефективні методи подолання страхів

Фобія — це одна з найпоширеніших форм тривожних розладів, які проявляються у вигляді інтенсивного та ірраціонального страху перед певними об'єктами або ситуаціями. Якщо звичайний страх можна логічно пояснити і подолати, то фобії часто виникають разом із панічними атаками та важко піддаються раціональному обґрунтуванню. Але такі тривожні розлади можна подолати, якщо звернутись за допомогою, зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.

Фобії: види, причини та ефективні методи подолання страхів

Види фобій

Якщо вас цікавить, які є фобії, слід зазначити, що існує близько 400 видів інтенсивних страхів. Вони систематизуються за різними критеріями. Найпопулярнішим способом класифікації є поділ за об'єктом, що викликає сильні негативні емоції.

Страх певних ситуацій

До цієї категорії належать найпоширеніші фобії, які часто виникають після сильного стресу. Прикладами можуть бути авіафобія (страх польотів), клаустрофобія (страх замкнутих просторів) тощо. Вони значно обмежують повсякденне життя людини, змушуючи уникати будь-яких обставин, що нагадують про травматичний досвід.

Соціофобії

Ця група охоплює страхи, пов'язані з перебуванням серед людей. До них належать страх публічних виступів, екзаменів, великих скупчень людей та інших видів взаємодії. Фобії: види, причини та ефективні методи подолання страхів

Страх людей

Фобії цієї категорії містять страх перед людьми певної професії, національності, статі, віку, зовнішності тощо. Наприклад, геронтофобія — страх перед літніми людьми.

Нозофобія

У той час як уникнення хвороб є природним, нозофобія характеризується надмірною тривогою за своє здоров'я, що може призводити до ірраціональних дій. Люди з нозофобією постійно перевіряють своє здоров'я, уникають будь-яких можливих джерел зараження і проводять багато часу на консультаціях у лікарів.

Танатофобія

Це постійна паніка і тривога перед смертю, яка може призводити до неврозів і депресій. Танатофоби часто розмірковують про смерть, уникають будь-яких ризиків і можуть мати труднощі зі сном через страх померти.

Страх станів

До цієї групи належать страхи перед певними емоційними або фінансовими ситуаціями, такими як острах старості, невдач або банкрутства. Люди з такими фобіями уникають будь-яких змін у житті, щоб не стикатися з потенційними негативними наслідками.

Острах дій

В цей список фобій входять хорофобія (страх танців), фонофобія (страх співу), магейрокофобія (страх приготування їжі). 

Страх місць

Люди, що страждають цими фобіями, уникають певних місць, які пов'язані з негативними емоціями, такими як морг або цвинтар. Цей страх може поширюватися на будь-які локації, що асоціюються з негативним досвідом, наприклад, лікарні, школи тощо.Фобії: види, причини та ефективні методи подолання страхів

Страх речовин

До цієї групи належать метилофобію (страх алкоголю) або фармакофобію (страх ліків). Ці фобії змушують людину уникати будь-яких контактів із цими речовинами, навіть якщо вони необхідні для лікування або повсякденного життя.

Страх предметів

Люди з такими фобіями можуть боятися гострих предметів, дзеркал або зброї. 

Зоофобія

Група, пов'язана зі страхом перед певними тваринами — від диких звірів до домашніх улюбленців. Наприклад, арахнофобія (страх павуків) або кіногидрофобія (страх собак).

Острах містики

Магія, надприродні сили або Божа кара у деяких людей викликають сильний, неконтрольований страх. 

Страх природних явищ

Фобії цієї категорії передбачають страхи перед природними явищами, такими як вітер, сніг, туман або вода. Хоча ці явища зазвичай не є небезпечними, люди з такими фобіями уникають будь-яких контактів з ними, що значно обмежує їх життя.

Причини появи страхів

Фахівці виокремлюють декілька основних причин виникнення фобій: 

  • біологічні;

  • генетичні;

  • психологічні;

  • соціальні.
    Фобії: види, причини та ефективні методи подолання страхів

До біологічних факторів належать дефіцит гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК), травми головного мозку, ліки, стрес і депресія.

Також фобії можуть мати генетичну природу — якщо один з батьків страждає від фобій, ризик їх виникнення у дитини значно зростає.

Поява страхів може бути пов’язана з психологічними факторами. Тобто вони є результатом травматичних подій, неправильного розуміння слів або дій, невірного погляду на ситуацію. Наприклад, страх перед водою після перегляду сцени утоплення у фільмі.

Соціальними фобійними тригерами можуть бути травматичні події в дитинстві, негативний досвід, в тому числі укуси тварин, втрата близьких, соціальний тиск і критика з боку оточення.

Діагностика та лікування фобій

Важливо не тільки знати, що таке фобія, а й те, що вона може бути подолана. Тоді людина перестає жити зі страхами. Для встановлення точного діагнозу потрібна консультація спеціаліста, який зможе провести комплексне обстеження. Зазвичай діагностикою та лікуванням фобій займаються психологи, психотерапевти або психіатри. Методики діагностики передбачають бесіду з пацієнтом, спостереження, опитування, тестування та анкетування. Найбільш поширеними інструментами є шкала Занга для самооцінки тривоги та шкала Бека для встановлення депресії.

Фобії: види, причини та ефективні методи подолання страхів

Лікування фобій

Терапія фобій залежить від виду, тривалості та ступеня тяжкості стану. Найефективнішими методами є:

  • когнітивно-поведінкова терапія (КПТ);

  • психоаналіз;

  • медикаментозна терапія.

КПТ

Цей метод передбачає поступове зіткнення пацієнта з об'єктом його страху, що допомагає змінити ставлення і думки про свій стан. Техніки конфронтації та десенсибілізації на фоні м'язового розслаблення доводять свою ефективність. Наприклад, при агорафобії пацієнт може поступово привчатися виходити на відкриті простори, спочатку у супроводі терапевта, а потім самостійно.

Психоаналіз

Цей метод спрямований на виявлення і усунення внутрішнього конфлікту, який запустив розвиток фобії. Психолог допомагає пацієнту зрозуміти підсвідомі причини його страхів, які можуть містити пригнічені емоції або переживання дитинства.

Медикаментозна терапія

Часто разом з психотерапією використовуються лікарські засоби для досягнення найкращих результатів. Вони допомагають знизити рівень тривожності та стабілізувати емоційний стан.

Також існують інші альтернативні методи, як побороти фобію. Наприклад, гіпнотерапія, арт-терапія, йога та медитація. Вони спрямовані на зниження рівня стресу, покращення самоконтролю та загального стану здоров'я.

Профілактика

Для запобігання розвитку фобій рекомендуємо:

  • вести здоровий спосіб життя;

  • займатися помірною фізичною активністю;

  • знижувати споживання тонізуючих напоїв;

  • уникати наркотичних і психотропних речовин;

  • регулярно відпочивати;

  • зберігати емоційний баланс.

Також важливо мати підтримку з боку близьких, оскільки позитивні соціальні взаємодії значно знижують ризик появи фобії людей і тривожних розладів. 

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова