Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

Бомбосховище: правила поведінки

Бомбосховище: правила поведінки

Сьогодні, коли Україна потерпає від військової агресії росії, захист життя і здоров’я мирного населення є однією з найважливіших місій уряду та військових адміністрацій. Тому в більшості населених пунктів були облаштовані стаціонарні та мобільні бомбосховища. Але щоб зберегти своє життя, важливо дотримуватись певних правил поведінки для дітей та дорослих. Окрім того, існують речі, які заборонені в бомбосховищі. Пропонуємо розібратись в цих питаннях. 

Бомбосховища: основні заборони 

Бомбосховище: правила поведінки

Під час перебування в укритті важливо дотримуватися низки обмежень, що спрямовані на забезпечення загальної безпеки та мінімізацію ризиків. До них належать:

  • Непотрібна активність. Намагайтеся залишатися спокійними та не ходіть по приміщенню без потреби.

  • Пересування предметів без дозволу. Не чіпайте обладнання чи предмети без дозволу відповідальних осіб.

  • Доступ до службових приміщень. Забороняється заходити до службових приміщень.

  • Самостійне ввімкнення (вимкнення) обладнання. Не намагайтеся втручатися в роботу агрегатів та техніки без належної інструкції та дозволу.

  • Паління. Це ще один пункт із того, що не можна робити на території бомбосховища.

  • Розпалювання багаття. Заборонений будь-який відкритий вогонь, оскільки це може спричинити пожежу.

  • Зайві речі. Не беріть до укриття великі предмети, продукти чи рідини із сильним, різким запахом і легкозаймисті речовини.

Бомбосховище: правила поведінки

Бомбосховище — це можливість зберегти своє життя 

Укриття мають бути надійними та забезпечувати захист від можливих загроз. Основні типи бомбосховищ містять:

  • спеціально обладнані приміщення. Вони мають товсті та надійні перекриття, системи вентиляції, а також два або більше виходів на поверхню;

  • підземні переходи. Ці місця можуть використовуватися як бомбосховища в умовах надзвичайних ситуацій;

  • станції метро та паркінги. Такі об'єкти можуть стати надійними укриттями в разі небезпеки.

Карта: бомбосховища України

На території України розташовані різні види укриттів, які можуть бути використані в разі загрози авіаудару чи артобстрілу. Для максимальної безпеки важливо знати місцезнаходження найближчого захисного пункту та вивчити маршрути до нього. Адреси бомбосховищ можна знайти в мобільному застосунку, на офіційних сайтах населених пунктів тощо.

Бомбосховище: правила поведінки

Загальні рекомендації

Під час перебування в бомбосховищі слід знати, що можна робити в укритті. Візьміть із собою тривожну валізку, дводобовий запас продуктів та води, а також речі першої потреби, такі як медикаменти, документи та засоби індивідуального захисту. Не забувайте про легку ковдру, невелику подушку, туристичний килимок або спальний мішок. 

«Під час перебування в бомбосховищі також слід дослухатися до вказівок відповідальних осіб або особового складу, які можуть надавати важливі поради та інструкції для збереження безпеки», — зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова.

Заходьте до бомбосховища організовано, спокійно. Розташовуйте дітей та осіб похилого віку поряд з вентиляцією. Якщо місця для відпочинку обмежені, організуйте графік для максимальної зручності.

Залишати укриття можна лише з дозволу відповідальної особи або у випадку відсутності аварійного стану, що створює загрозу життю та здоров'ю. У разі необхідності евакуації дотримуйтеся вказівок та послідовності: спочатку на поверхню виходять люди, які можуть надати допомогу тим, хто не в змозі вийти самостійно, а потім евакуюються інші особи.

Якщо ваше бомбосховище обладнане спеціальними герметичними дверима, пам'ятайте, що їх можна відчиняти лише після спеціального сигналу або після відбою сигналу тривоги.

Тепер ви знаєте, як поводитись в укритті, та не забувайте про гігієну та санітарні норми. Заповнене людьми приміщення необхідно регулярно прибирати та дезінфікувати з використанням спеціальних засобів. Відповідно до правил, прибирання має бути проведене двічі на день.

Загальна безпека та дотримання цих правил у бомбосховищах є критичними для збереження життя та здоров'я громадян під час війни та інших надзвичайних ситуацій. Це допоможе забезпечити найкращі умови перебування для вас та інших людей. Бережіть себе та дійте відповідально!

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова