Історії які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
logo

Історії які ви нам довірили

«Мирне літо» і ПТСР (посттравматичний стресовий розлад)

«Мирне літо» і ПТСР (посттравматичний стресовий розлад)

Фонд Ріната Ахметова допоміг вижити 5-ти мільйонам людей за 15 років. Він першимв Україні підняв проблему масового посттравматичного стресового розладу, виніс її в публічну площину, а також сформулював і запропонував своє рішення.

В межах проєкту Музей «Голоси Мирних» Фонд Ріната Ахметова відкрив проєкт «Психологічна допомога», продовжуючи багаторічну системну роботу в цьому напрямку. Фонд також надає психологічну допомогу учасникам проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Це — хлопчики і дівчатка, чию душу травмував збройний конфлікт.

У зборі історій для Музею беруть участь психологи, які допомагають людям впоратися з травмою війни. З 2014 року психологічну підтримку Фонду отримали понад 60 000 жителів сходу країни різного віку. Олена Лук’янчук – одна з психологів Фонду, яка підготувала низку матеріалів щодо психологічної допомоги. Пропонуємо вам її думку.

2021 року, як і в попередніх, Фонд Ріната Ахметова організував дитячий табір під назвою «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо», у ньому побувало вже понад 4 600 дітей із зони збройного конфлікту на Донбасі.

Чому ж це важливо і все ще вимагає такої пильної уваги через кілька років і після настільки великої виконаної психологічної роботи?

Почнемо із самого початку.

Травма

Історично травматична подія зазвичай описується як явище, що має три характеристики:

  • настає раптово й несподівано;
  • пов’язано із загрозою життю або тілесною недоторканністю;
  • знаходиться за межами діапазону нормального життєвого досвіду, тобто те, із чим людина раніше не стикалася.

Ці три ознаки відрізняють «психологічну травму» від інших подій, що спричиняють негативний стрес, такий як соматичне захворювання або розрив взаємин.

У 2013 році в США були проведені дослідження про розвиток посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у дітей і підлітків, які пережили катастрофи та вціліли в них. Показники захворюваності ПТСР серед дітей і підлітків широко варіюють, залежно від досліджуваної популяції та використовуваних у діагностиці інструментів, і складають від 1 до 60 %.

Встановлено, що в дорослих у багатьох випадках симптоми ПТСР слабшають протягом перших 12 місяців після травматичної події, тобто стають не такими яскравими й болючими. Однак дані досліджень вказуютьна те, що без лікування плину ПТСР набуває переважно хронічного характеру, – індивіди можуть відчувати виражену симптоматику й порушення функціонування навіть протягом десятиліть.

Таким чином, результати досліджень свідчать про те, що в дітей дошкільного віку плин ПТСР може бути хронічним, із незначним покращенням стану через два роки після травматичної події.

Що таке ПТСР?

Це — відкладена реакція на травматичну подію. Реакції на травматичні події поділяють, залежно від їх тимчасових меж, на: 

  • негайні або перітравматичні (що тривають від кількох хвилин до кількох годин), 
  • відкладений стресовий розлад ВСР (від двох днів до місяця) 
  • ПТСР (коли симптоми присутні більше місяця).

Посттравматичний розлад має містити в собі присутність одного із симптомів із кожної групи ознак. Якщо коротко, то це:

  1. повторювані сновидіння, спогади про травму або реагування на будь-які обставини, що нагадують про неприємну подію;
  2. повторюване уникнення внутрішніх або зовнішніх стимулів, пов’язаних із подією, постійний негативний емоційний стан (наприклад, страх, жах, злість, сором і провина);
  3. помітно знижений інтерес до участі в значущих заходах, відчуження або віддалення від інших людей або стійка втрата здатності відчувати позитивні емоції (наприклад, емоційне оніміння);
  4. можлива втрата сну, апетиту, підвищена агресивністьтощо.

ПТСР – це проблема на багато років після війни, а з огляду на те, що в нас ця ситуація не закінчена, то тут психологічної допомоги багато не буває.

Для дитини важлива будь-яка допомога, особливо якщо вона повернеться в нестабільну або стресову ситуацію, а багато дітей і зараз живуть поруч із лінією, що перерізає реальність на норму й війну. 

Дитина після благополучного й приймаючого середовища отримає можливість повернутися до своїх звичайних дитячих справ, і це буде для неї відпочинком і поштовхом до розвитку її зростаючого організму та психіки. Діти вбирають все як губки, і будь-який позитивний досвід не проходить даремно. Ось чому і зараз, і ще багато років по тому психологічна допомога підліткам і дітям так важлива. Ну а дорослі – це опора для дітей, вони апріорі мають бути благополучними.


Мирне літо» і ПТСР (посттравматичний стресовий розлад)


Якщо вашого життя торкнувся збройний конфлікт, ви також можете звернутися за допомогою до психологів Фонду за телефоном гарячої лінії: 0800509001(*Всі дзвінки безкоштовні. Психологічна допомога надається безкоштовно.)

Про вашу історію теж повинні дізнатися! Розкажіть її світу! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-storyі заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам’яті.